SEJARAH

SEJARAH SMK KING GEORGE V

Main Images: pintu_gerbang.jpg

Pintu gerbang masuk ke SMK KGV

SMK King George V, Seremban ialah sebuah sekolah harian dan kemasukan pelajar ditapis dan ditentukan oleh Jabatan Pelajaran Negeri, Negeri Sembilan mengikut beberapa kriteria yang diperlukan. SMK King George V telah diklasifikasikan sebagai sekolah primer yang mana kaya dengan tradisi dan berlatar belakangkan kejayaan dalam kurikulum dan kokurikulum. Dalam bidang akademik, SMK King George V mempunyai hasrat untuk menjadi 'Terbilang di kalangan cemerlang'. Hasrat ini dipupuk di kalangan pelajar dan tertulis di misi dan visi sekolah.

Sekolah ini dinamakan sempena Raja George V, raja England. Memandangkan 23 April adalah hari St George, St George membunuh naga telah diterima sebagai motif lambang sekolah.

Main Images: old_picture.jpg

King George V sekolah menengah terkenal sebagai sekolah perdana Negeri Sembilan . Terletak di Jalan Za'aba (juga dikenali sebagai Jalan Hose pada masa lalu) yang berhampiran dengan Taman Tasik Seremban ( persimpangan antara Jalan Za'ba dan Rasah Jalan ). SMK King George V terletak di atas bukit.Menara jam King George V yang mudah dilihat itu menjadi mercu tanda sekolah ini. Sekolah ini dikenali sebagai KGV secara meluas dan pelajar-pelajar di sini pula dikenali sebagai Georgian .

KGV pada asalnya adalah suatu GES (Kerajaan Bahasa Inggeris Sekolah ) yang dilancarkan pada 15 Januari 1923 di sebuah bangunan stesen kereta api. Kemudiannya, dikenali sebagai KGV . Proses pembinaan bermula pada 7 Oktober 1926. Kos sekitar sebanyak RM 221,337.82 untuk membina bangunan utama sekolah. Bangunan utama sekolah juga merupakan salah satu mercu tanda yang paling terkenal di Seremban. Selain itu, jam sekolah adalah diimport khas dari England untuk pembuatan menara jam sekolah.

Pada 23 April 1928, bangunan utama yang terletak di Jalan Hose (kini Jalan Za'aba ) telah dibuka secara rasmi oleh WG Ormsbygore yang merupakan Setiausaha Imperial British Colony di Tanah Melayu. Mereka yang menghadiri majlis perasmian termasuk Tuanku Muhammad Ibni al- Sultan Tuanku Antah yang merupakan Yang di- Pertuan Besar of Negeri Sembilan ; Sir Hugh Clifford, Kaunselor tinggi daripada jajahan British, Mr Woffle , penduduk Negeri Sembilan dan JM Meade, Negeri Sembilan sekolah Inspektorat. Tarikh majlis perasmian adalah bersempena dengan hari bersejarah untuk British iaitu " St George Hari ". Itulah hari yang British meraikan kemenangan raja semasa England , King George V didakwa membawa keamanan kepada kerajaan selepas mengalahkan naga.

Sekolah ini telah dinamakan selepas payung mahkota di Britain ( King George V). Sejak 23 April adalah Hari St George, penyembelihan naga oleh St George telah diterima sebagai motif puncak sekolah.

Encik Chin Meow Cheong menjadi Master Ketua pertama sekolah baru. Dia mempunyai kakitangan 9 orang guru untuk membantunya . Mereka Messers George Van Geyzel , H.. RH Stafford, Cheah Yen Kwee SB Poniah , Wheeler , DE Fernandez, Lim Cheah Aik dan Putih bin Tahir. Jumlah pelajar terdiri daripada 125 kanak-kanak lelaki Melayu. Pelajar-pelajar ini lulus tahun 4 dan 5 peperiksaan sekolah Melayu . Mereka dipilih untuk memasuki "Kelas Melayu Khas". R. Kanapathy dan Gah Hock Kwee adalah yang pertama India dan Cina yang dipilih . Semasa tahun 1920-an waktu sekolah terpaksa akan di aturkan mengikut jadual kereta api. Sekolah bermula dengan ketibaan kereta api pagi pada 9:40 dan berakhir di waktu untuk murid-murid untuk menangkap kereta api 14:45 kembali ke Rembau. Jadual waktu sekolah telah berubah dalam tahun 1930-an dan waktu sekolah adalah dari jam 8.00 pagi hingga 1.00 petang Pada tahun 1926, terdapat 26 murid-murid yang menduduki peperiksaan Junior Cambridge. Shamsuddin Nain Ketua Menteri Negeri Sembilan kita pada tahun 1953 adalahsalah satu murid daripada KGV . Pada tahun 1993 , di bawah pengetua (Encik RJ Huddie ), murid perempuan yang pertama telah di mengambil ke sekolah ini iaitu Remola Sen manakala yang pertama perempuan Melayu murid ialah Che Jamiah bt. Yaacob.

 

Main Images: blok_utama.jpg

Blok utama SMKKGV

Pada tahun 1941, kawasan sekolah telah diambil alih oleh Angkatan Imperial Australia. Semasa pendudukan Jepun, sekolah ini telah digunakan sebagai Ibu Pejabat Polis Tentera Jepun oleh rejimen Miyazaki Butai . Di sebelah pentas di dewan sekolah dijadikan sebagai bilik persalinan  baju manakala telah dilaporkan untuk digunakan sebagai dewan penyeksaan. Selepas menduduki semula Bersekutu itu, tentera British mengekalkan sebuah hospital tentera di sekolah untuk 6 bulan lagi.

Pada tahun 1954 , Bahagian Rendah menjadi sekolah yang berasingan sama sekali di bawah Encik Sinnathamby P dan pada tahun 1960 Sekolah Rendah berpindah ke bangunan sendiri di Ampangan dengan Encik AR Chapman sebagai Guru Besar .

Tempoh 1968-1969 di bawah pimpinannya Encik K Anandarajan adalah tempoh penting dalam perubahan dan pengembangan. Tuckshop sekolah telah bertambah baik dan berkembang . Sebuah kompleks sukan baru telah dicipta dengan kolam renang 25 meter , menjadikan KGV sekolah pertama di negeri ini untuk memiliki satu.

Pada tahun 1971 , semasa pengetua Lim Leng Lee, penghawa dingin Tingkatan Enam Perpustakaan telah direalisasikan. Pada tahun 1990 tuckshop lama telah dirobohkan dan satu blok 4 tingkat telah dibina di tempatnya. Pada tahun 1997 , sebuah kompleks Sains empat tingkat telah siap dibina.

Apabila En Samsuddin b Hamidan menjadi Pengetua KGV , beliau agak beberapa perubahan kepada sekolah. Tiada usaha yang terkecuali dalam membina kemudahan baru untuk kebaikan pelajar. Makmal Sains lama telah diubahsuai untuk menempatkan pusat sumber baru , dengan dewan kuliah , Cyber ​​Café dan makmal bahasa yang lengkap. Satu bangunan pusat ICT yang berdua tingkat telah menambah kemudahan pengajaran dan pembelajaran. Pusat ini dilengkapi dengan 40 komputer dengan akses internet jalur lebar. Kemudahan internet juga terdapat di bilik guru dan pejabat sekolah melalui rangkaian berwayar , tanpa wayar and wifi, menjadikan sekolah sebagai hotspot tanpa wayar. Antara usaha utama yang dibuat sepanjang tempoh perkhidmatan beliau telah bertukar sekolah ke sekolah sesi pada 18 Januari 2001. Pada rekod itu , sekolah ini merupakan sesi persekolahan hari dua kali bagi hampir 50 tahun apabila perubahan itu dibuat.

Users Online

Guests Online: 1

Members Online: 0

Total Members: 7
Newest Member: admin3

Login

Username

PasswordNot a member yet?
Click here to register.

Forgotten your password?
Request a new one here.

SMK KING GEORGE VPENGETUA SMK KING GEORGE V
SEMUA "A" BUKAN MUDAH TETAPI BUKAN MUSTAHIL